נס תפוחי האדמה
נס תפוחי האדמה
השנה היא שנת השמיטה תשס”א. מאות חקלאים בכל רחבי הארץ קיבלו על עצמם לשמור שמיטה כהלכתה, אבל, לצערנו, היו חקלאים רבים אחרים, שעדיין לא שמרו שמיטה. הם המשיכו לזרוע את אדמותיהם, לזבל ולדשן את הקרקע, להשקות את הזרעים, הפירות והירקות, לקצור את היבול ולמכור את התוצרת החקלאית כמו בכל שנה, כאילו השנה היא לא שנת שמיטה, שבה ציווה הקדוש ברוך הוא שלא לעבוד בה את האדמה.
החקלאים הללו גידלו מאות טונות של תפוחי אדמה וחיכו לתוצאות מצוינות. “בכל שנה מוכרים החקלאים ברחבי הארץ שש מאות אלף טון של תפוחי אדמה, מתוכם כמאתיים אלף טון מיוצאים למדינות אחרות. אם כך, גם השנה נצליח למכור מאות אלפי טונות של תפוחי אדמה”, אמרו אנשי משרד החקלאות לעצמם.
אך לא כך היה.
חורף התשס”א לווה בימים קרים במיוחד, הקור הקפיא את תפוחי האדמה ומכל הארץ הגיעו דיווחים על עשרות אלפי דונמים של שדות, ועשרות אלפי טונות של יבול תפוחי אדמה שנפגעו בשל הקרה שתקפה את ישראל.
על פי הנתונים הוברר כי בין נזקי הקרה נותרו תפוחי האדמה קטנים וחלקם לא היו ראויים למאכל.
ההערכה הייתה שעל כל 5 טון תפוחי אדמה, אבדו לא פחות מארבעה טון של תפוחי אדמה.
אלפי חקלאים שגידלו תפוחי אדמה, הפסידו כמעט את כל כספם וכמעט כל ההשקעה שלהם ירדה לטמיון.
כן, אבל לא כל מגדלי תפוחי האדמה ניזוקו.
לצד הדיווחים העצובים מחקלאי הארץ, באופן ניסי ופלאי דיווחו אנשי ‘אוצר הארץ’ כי הקרה “דילגה” על אלפי דונמים של תפוחי אדמה של שומרי שמיטה ומצויים בנגב המערבי. אלה לא נפגעו כלל.
הבורא יתברך, שהבטיח לנו בתורתו הקדושה שישנה ברכה מיוחדת לשומרי השביעית,
דאג ברוב רחמיו שדווקא ההקפדה של החקלאים על שמירת השמיטה, היא זו ששמרה על תפוחי האדמה.
מוטי שמרון, האגרונום (=אגרונומיה היא תורת החקלאות) הסביר:
“בגלל שהתורה אוסרת לשתול בשנת השמיטה, שתלו החקלאים את פקעות תפוחי האדמה עוד לפני שנת השמיטה וכך אפשרו לתפוחי האדמה לנבוט מוקדם יותר. הפקעות הבשילו והתחזקו וכשהגיעה הקרה היא קטלה רק את הצמח הצומח מעל תפוח האדמה, אך לא את הפקעות עצמן, ובצורה זו ניצלו תפוחי האדמה מפגעי הקרה ב”ה. זאת בניגוד לחקלאים ששתלו כבכל שנה, בסתיו המאוחר, את תפוחי האדמה שנפגעו ורוב הסחורה הושמדה”.
הרב הממונה על ‘אוצר בית הדין סיפר בהתרגשות:
“זכינו השנה לראות את ניסי הקב”ה, וכיצד רצונו מנחה אותנו בכל אשר נלך.
אני שמח להיות עד ל”נס חקלאי” זה, המוכיח עד כמה הקב”ה “גומל לחסידיו”.
האיסוף של תפוחי האדמה מיבול של זריעת השנה שישית ולקיטת השנה השביעית, התבצע תוך כמה ימים והיבול הטרי והטעים העבר לחנויות אוצר בית- הדין. על תפוחי אדמה אלו חלה קדושת שביעית ורבבות יהודים נהנו מהם ואכלו אותם בשמחה ובתיאבון, מודים להקב”ה על נסיו הנפלאים.
נס תפוחי האדמה